LESMATERIAAL 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
 
Thema Hedendaagse architectuur
Opdracht Kennismaken met hedendaagse architectuur
Vertrekpunt Originele teksten van/ interviews met hedendaagse architecten
Peter Cook, Over wegwerparchitectuur (1963)
“Er treedt bij ons een collectieve mentale blokkade op, ergens in het gebied tussen de kleine consumptiegoederen en de objecten waaruit onze leefomgeving bestaat. Vroeg of laat zal men echter ook objecten als huizen, voorzieningen en werkplekken gaan beschouwen als consumptiegoederen die men zo, kant en klaar, kan kopen, met alle gevolgen van dien: snelle levering en (bovenal) afbraak, industriële productie, voortdurende vernieuwing, keuzevrijheid voor de consument, gemakkelijk verwisselbare productontwerpen.”
(uit Dat is architectuur, p. 355)

Hans Hollein, Alles is Architectuur (1968)
“Veel ingrijpender zijn echter de consequenties van de nieuwe communicatiemiddelen (zoals telefoon, radio of televisie, enzovoort): onder bepaalde omstandigheden zullen die zelfs zulke onwankelbare instellingen als onderwijsgebouwen (scholen) volledig overbodig maken en vervangen. Architecten moeten ophouden alleen in gebouwen te denken.”
(uit Dat is architectuur, p. 413)

Hans Kollhoff, De mythe van de constructie en het architectonische (1993)
“ Net zoals onze ingewanden en ons skelet zijn omgeven met vlees en huid om samen een lichaam te vormen en een persoon te worden, zo verlangen wij van ons huis dat het niet overkomt als een opeenstapeling van constructieve onderdelen of als een wirwar van leidingen, hoe nuttig die ook zijn. Wat interesseert het mij als toeschouwer en gebruiker hoe een gebouw wordt bijeengehouden of hoe het afval wordt afgevoerd!”
(uit Dat is architectuur, p. 634)

Toyo Ito, Blurring Architecture (1999)
“Ik passeer mensen die op straat hun mobiele telefoon gebruiken. Sommigen glimlachen tegen het apparaat, anderen zien eruit alsof ze tegen iemand fluisteren, terwijl hun gesprekspartner hun gezichtsuitdrukking helemaal niet kan zien. Degene tegen wie ze zo staan te glunderen, is heel ver weg, en er is geen enkel contact met de voorbijgangers in hun directe omgeving. Ook communicatie via e-mail is niet gebonden aan een bepaalde plek. De dagelijkse gesprekken worden gevoerd met mensen die ver weg zijn, terwijl je niet weet hoe je buurman eruit ziet. (...) Zo komt het dat we in twee volkomen van elkaar gescheiden steden wonen: één stad die is aangepast aan het zintuiglijk lichaam en één die de wens is van het lichaam dat door het elektronische netwerk is uitgebreid. Hoe kan ik deze ‘onzichtbare andere stad’ als architect zichtbaar maken?
(uit Blurring Architecture, p. 17)
Deze tekst is helder geschreven maar wel heel ‘geconcentreerd’; er worden een groot aantal thema’s in besproken. Afhankelijk van het tijdsbestek kan het aangewezen zijn de tekst in een aantal stukken of thema’s te splitsen en te verdelen onder een paar leerlingen en/of groepjes in de klas.

EEN Fragment uit interview met Jean Nouvel door Ole Bouman
..//Lees meer

Rem Koolhaas geïnterviewd door Luc Van De Steene
“Dat is dus een van de merkwaardige kanten van architectuur. Architectuur is nog altijd zo gebiologeerd door zijn eigen geschiedenis, door zijn eigen machten ook, en door wat vroeger de essentie was, namelijk een totale verwaarlozing van issues die moreel niet zo hoogstaand zijn. Shopping is zo’n issue. We hebben de architectuurtijdschriften uitgebreid bekeken, en vastgesteld dat het onderwerp winkelen slechts op de dertigste plaats komt. En dat terwijl een winkelcentrum het meest gebouwde programma is.”
(uit De Morgen, 07-12-2001)

   

Foto./Sea Trade Centre, 1989, Rem Koolhaas/OMA, © Wim Van Nueten

DOWNLOAD ALS .PDF

Peter Cook, Over wegwerparchitectuur (459 KB)
Hans Hollein, Alles is Architectuur (2.01 MB)
Hans Kollhoff, De mythe van de constructie en het architectonische (1.37 MB)
Toyo Ito, Blurring Architecture (1999) (78 KB)
Fragmenten uit interview met Jean Nouvel door Ole Bouman (65 KB)
Rem Koolhaas geïnterviewd door Luc Van De Steene (83 KB)

Zie ook
Opdracht 9

opdrachten en thema’s
Download inleidende tekst
Download opdracht
Schematisch overzicht
Overzicht hoofdstukken

 

 

 

 

 

 

 

Vlaams Architectuurinstituut: www.vai.be