FILM
IDEE EN VORM FILM

De film is bedoeld om de architectuur van een school te laten ontdekken door niet-specialisten, waarbij in de eerste plaats aan leerlingen wordt gedacht. Hoe krijg je mensen geïnteresseerd in een abstract en 'saai' gegeven als een gebouw, een school of in architectuur in het algemeen?

•  Door te zoeken naar een inspirerende gids die -met de kijker- de school ontdekt, nieuwsgierig wordt, kijkt, vraagt en luistert.
Door de aanwezigheid van de kijker (de leerlingen) zelf in de film.
Door mensen op te zoeken die zich in het onderwerp hebben verdiept, hun kennis willen delen en op inspirerende manier kunnen vertellen.

De rode draad door de film is Dimitri Leue die de school ontdekt. Hij is bekend bij jongeren als acteur en regisseur van jongerentoneel bij o.a. Het Paleis, lid van de Kakkewieten, actief op televisie bij Man bijt Hond, de Rederijkers en te zien in ‘Teamspirit’.
Dimitri volgt in de film het spoor van de regisseur: een directeur belt op om mee te werken aan het sensibiliseren van de leerlingen en leraren voor hun schoolgebouw (die vindt z’n eigen school natuurlijk altijd interessant, maar is dat ook zo?). Informatie inwinnen, voetje bij voetje het onderwerp ontdekken. Erachter komen dat het een monument is -officieel dan- maar waarom is het een monument? Wat vindt de leerling, wat vindt de kijker? Dus: kijken, betrokken raken, de kwaliteit en poëzie van het gebouw ontdekken, nieuwsgierig zijn, informatie inwinnen, beginnen te ‘graven’. Het onderwerp begint te leven door er meer over te weten.

Terug


Vlaams Architectuurinstituut: www.vai.be